maandag 6 mei 2013

meivakantie DIY.. Recept en werkbeschrijving zoutdeeg!

Je ziet er naar uit,
al heel lang.
En dan is het zover,
de vakantie is in gang!

Alle stress,
even weg.
Wat fijn!
De vakantie zou er altijd moeten zijn!
Bron: 1001gedichten.nl

Stralend zonnige meivakantie.. In volle gang.. Sorry lieve lezer, als jij niet een van de gelukkige winnaars van de meivakantie bent. Volgende keer beter;). Voor de gelukkige winnaars zit de vakantie week er misschien net op, of als je de hoofdprijs van twee weken had gewonnen zit je er nog middenin! Hoe dan ook.. Het is een feit.. Een enorm cliché feit weliswaar, maar feit is feit. De vakantie vliegt met minstens 100km P/u voorbij! Zorg dat je erbij bent en je riem goed vast zit! In een (heerlijke vakantie-) zucht is de gevreesde werkdag alweer aangebroken. Voor vriendlief was het vanochtend zover.. Maar voor jullie hoofdprijswinnaars wat beeldmateriaal erbij (natuurlijk ook voor de werkende, toch een halfuurtje lunchpauze van de zon genieters):


In dit thema blijvend, in deze blogpost een DIY werkbeschrijving voor een leuke vakantieactiviteit! Moois van zoutdeeg.. Velen van jullie kennen dit misschien al, maar voor degene die het nog niet kennen hierbij de beschrijving aan de hand van foto's. Heel erg geschikt voor kids, en ook voor grote kinderen(deskundige spreekt;)). Weinig benodigdheden, weinig geknoei en veel plezier en leuke resultaten! Benodigdheden: zout, bloem en water.
Recept/werkbeschrijving:

3 koppen bloem
1 kop zout
1 kop water

Meng het bloem en de zout door elkaar en doe er daarna de helft van het water bij. Kneed het goed door en doe dan de rest van het water erbij. Kneed het weer goed door tot je een soepel deeg hebt. Ga aan de slag met (bak)vormpjes en stempels! Gaatje erin prikken met een sateprikker om ze later op te hangen. Laat het goed drogen, dit kan zo (dan duurt het ongeveer een dag) of je kunt ze in een gewone oven bakken..Droog dan de figuurtjes eerst een uur op 100 graden Celsius. Zet daarna de oven op 125 graden en droog ze zeker nog een uur. Hoe dikker je figuurtjes hoe langer ze moeten drogen. Daarna kun je aan de slag met verf! (Op de foto's eerst geverfd met een kwast, daarna het teveel weggehaald met een spons, daarna de (natte)spons in witte verf er vluchtig overheen zodat de gestempelde, dieper gelegen lijntjes donker van kleur blijven. Daarna vernissen, lintje erin, en klaar! Of (zoals op de foto) biesje op het randje plakken voor afwerking.

Veel plezier!
Suus

7 opmerkingen:

 1. Ik wist serieus niet dat je maar zo weinig ingrediënten voor dat deeg nodig zijn... Ik heb het direct gepint :) (of wat het werkwoord van "Iets op Pinterest zetten" dan ook mag zijn)

  Heerlijk hoor die meivakantie. Ik moet het doen met de poedelprijs: een vrije Hemelvaartsdag. Ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor dit "recept". Net als Tante Jannie, wist ook ik serieus niet wat je nodig had voor dit deeg. Nu wel. Bloem en zout altijd wel in huis, water komt uit de kraan...hoe makkelijk willen we het eigenlijk hebben? Ga het beslist eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne vakantie! Ik heb 'm bijna achter de rug, maar heerlijk genoten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi! En heerlijk genieten die vakantie!
  groeten Cream@

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw wat heb je dat prachtig gemaakt! Het ziet er zeer professioneel uit! Geniet lekker van de vrije dagen en het mooie weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohh wat heb ik dit veel gemaakt vroeger voor mijn Kids en hun vriendjes en vriendinnetjes en voor kinderfeestjes! Ik deed er voedingsmiddelen kleurstof doorheen en wijnsteenzuur voor de verschillende kleuren en houdbaarheid vergelijkbaar met de alom bekende playdoh klei

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een heerlijk herkenbaar vakantiegedichtje! Hier thuis merken we de verschillen. Op de universiteit doen ze niet aan meivakantie, het HBO heeft een week. Als je werkt moet je het zelf maar uitzoeken en op de basisschool geven ze 2 weken vakantie! Ik doe maar mee met de jongste meiden, 2 weken vakantie dus! :-)
  Wat een leuk brooddeegprojectje, mooi effect met verf!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel leuk als je een berichtje achterlaat, lees ze met heel veel plezier!